עסקאות פינוי – בינוי אשר באות כחלק מפרויקטים של התחדשות עירונית, הן עסקאות מקרקעין אשר במסגרתן קבוצת דיירים בבית משותף מוכרים את זכויותיהם ליזם לצורך הריסה והקמה של בית חדש.
משרד עו"ד יאיר רוזנר עוסק בליווי קבוצות דיירים ויזמים בעסקאות פינוי-בינוי מורכבות בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו להגיע להסכם הוגן תוך הקפדה יתרה על הזכויות והחובות של כל אחד מהצדדים בעסקה. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3927887 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהן המטרות העיקריות של עסקאות פינוי-בינוי?
במהותן, עסקאות פינוי-בינוי באות לפתור 3 בעיות עיקריות:
- חיזוק מקומי – לרוב, עסקאות פינוי-בינוי מתבצעות באזורים חלשים אשר בהם מתגוררת אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. עסקאות פינוי-בינוי אשר נערכות על שכונות/מתחמים גדולים, מאפשרים לשפר את המצב הסוציו-אקונומי של התושבים הקיימים ולמשוך תושבים חדשים לאזור.
- הגירה חיובית/שלילית של תושבים – עסקאות פינוי-בינוי מאפשרות לרשות המקומית למשוך לשטחה אוכלוסייה חדשה ולמנוע דילול וזליגה של האוכלוסייה הקיימת.
- שדרוג תשתיות מקומיות – עסקאות פינוי-בינוי מאפשרות לרשות המקומית ולתושבים המקומיים שדרוג מסוים של התשתיות המקומיות.
מהם היתרונות והחסרונות בביצוע עסקאות פינוי-בינוי?
לעיתים קרובות, עסקאות פינוי-בינוי גוררות ויכוחים ועימותים יצרים בין הדיירים סביב השאלה על כדאיות הביצוע שלהן.
באופן כללי, היתרונות המרכזיים בביצוע עסקת פינוי-בינוי הם שבמסגרת העסקה הדיירים זכאים להטבות מס מרחיקות לכת ולדירה (אחת או יותר) חדשה, משודרגת ומרווחת הרבה יותר. במקביל, היזמים נהנים מביצוע של פרויקט נדל"ן רווחי והרשות המקומית מרוויחה שדרוג של התשתיות הקיימות, כמעט ללא השקעה מצידה.
לעומת זאת, החסרונות המרכזיים בביצוע עסקת פינוי-בינוי הם שהדיירים נאלצים לעזוב את מקום המגורים הקיים ולאתר מקום מגורים חלופי עד לסיום הפרויקט. בנוסף, לעיתים הפרויקט החדש הוא ברמת גימור ותחזוקה גבוהה במיוחד אשר במקביל דורשת השקעה חודשית גבוהה (ועד בית, מיסים עירוניים וכדומה) – מכיוון, שהאוכלוסייה המקורית היא במצב סוציו-אקונומי נמוך, ישנו חשש מצד הדיירים הקיימים שעם הזמן הם לא יוכלו לעמוד בתשלומים ויאלצו לעזוב את הבניין, השכונה או המתחם הקיים.
לאור מורכבות הנושא, על מנת להתקדם לעסקת פינוי-בינוי, נדרש רוב של לפחות 80% מהדיירים בבית המשותף. במידה והעסקה כלכלית מבחינה משפטית, אך ישנם דיירים סרבנים אשר תוקעים מקלות בגלגלי העסקה, ניתן לתבוע אותם בתביעת נזיקין.
ייצוג, ייעוץ וליווי משפטי בפרויקטים של פינוי-בינוי
כאמור, עסקאות פינוי – בינוי הן עסקאות מקרקעין לכל דבר ועניין – לכן, ישנה חשיבות לבחור בעורך דין אשר מתמחה במקרקעין, תכנון ובניה.
עורך דין אשר מתמחה במקרקעין, תכנון ובניה יוכל לנסח חוזה מחייב אשר יעגן את החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים בעסקה:
- זהות הצדדים בפרויקט – ההסכם חייב לזהות את כל הצדדים (היזם, הקבלן המבצע והדיירים) בעסקה.
- התמורה בפרויקט – ההסכם חייב להגדיר מהי התמורה שיקבל כל בעל דירה.
- לוחות זמנים בפרויקט – ההסכם חייב להגדיר את לוחות הזמנים המדויקים עד לאישור התוכנית, קבלת ההיתרים ומסירת הדירה החדשה. כמו כן, ההסכם חייב לכלול מנגנון פיצוי במידה והיזם אינו עומד בלוחות הזמנים שנקבעו מראש.
- ערבויות בפרויקט – ההסכם חייב להגדיר את הערבויות שהיזם מעניק לדיירים.
לסיכום, עסקאות פינוי – בינוי הן מהעסקאות המורכבות ביותר בתחום המקרקעין והנדל"ן מהסיבה הפשוטה שהן מערבות מספר רב של גורמים, תנאים וסיטואציות שעלולות להתרחש במהלך העסקה.
עורך דין אשר מתמחה בנושא עריכה, כתיבה וניסוח הסכמים של פינוי – בינוי יוכל למצוא פתרונות יצירתיים לכל סיטואציה, למקסם את תנאי העסקה ולקצר בצורה משמעותית את מהלכה.
משרד עו"ד יאיר רוזנר עוסק בליווי דיירים ויזמים בעסקאות פינוי – בינוי. הניסיון הרב שצברנו בתחום מאפשר לנו למצוא פתרונות מהירים, לחתור להצלחת העסקה ולייצג את האינטרסים של כל צד בהצלחה (דיירים ויזמים כאחד). לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3927887 ונשמח לעמוד לרשותך.