בישראל פועלים לא מעט ארגונים, חברות ועמותות אשר פועלות לטובת הציבור, ללא מטרות רווח. לעיתים קרובות, אנשים אשר מעוניינים לקדם ולפעול בתחום כלשהו מתארגנים במסגרת עמותה, אך ישנה אופציה נוספת אשר מעטים מבינים אותה לעומק.
במאמר זה אציג מהי חברה לתועלת הציבור ומה המטרות שהיא יכולה להגשים בפעילות שלה.
משרד עו"ד יאיר רוזנר עוסק בייצוג חברות, עמותות וארגונים בתחום האזרחי-מסחרי תוך התמקדות בחוזים, מקרקעין ונדל"ן. הניסיון הרב שצברנו מאפשר לנו לייצג את האינטרסים שלך בצורה מיטבית מול הצד השני. לקבלת ייעוץ ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3927887 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהי חברה לתועלת הציבור?
על פי סעיף 32 לפקודת החברות אשר בוטל במסגרת תיקון מספר 6 לחוק החברות, חברה לתועלת הציבור נדרש להירשם בצורה חוקית אצל רשם החברות ורשם ההקדשות אשר פועלים תחת רשות התאגידים.
על פי החוק, חברה לתועלת הציבור היא חברה אשר התקנון שלה עונה על 2 תנאים כפי שמגדיר סעיף 345א בחוק החברות:
- תקנון החברה קובע בצורה מפורשת כי החברה הוקמה למטרות ציבוריות/חברתיות בלבד.
- תקנון החברה קובע בצורה מפורשת כי החברה אינה יכולה לחלק את רווחיה (דיבידנד) בין בעלי המניות בחברה.
בדומה לעמותות וארגונים אחרים אשר פועלת ללא מטרת רווח, חברה לתועלת הציבור מוקמת על מנת לקדם נושא ציבורי-חברתי. על פי חוק החברות, התשנ״ט–1999, חברה לתועלת הציבור יכולה להירשם אם התקנון שלה מתייחס לאחד או יותר מהמטרות הציבוריות הבאות:
- דת, מורשת או הנצחה של הקהילה
- שלטון החוק, המשפט או המנהל הציבורי
- זכויות אדם
- ספורט או אתלטיקה
- חינוך, תרבות, אמנות או הכשרה מקצועית
- מדעים או השכלה גבוהה
- צדקה וחסד
- בעלי חיים
- בריאות או הצלחת חיים
- איכות הסביבה, הכרת הטבע או הגנת הסביבה
חשוב לציין שהרשימה הנ"ל מתעדכנת מפעם לפעם על ידי שר המשפטים, כך שמומלץ להתעדכן בפסיקה הנוכחית טרם רישום החברה אצל רשם החברות ורשם ההקדשות.
לסיכום, חברה לתועלת הציבור (חל"צ) היא התאגדות אשר מאפשרת לעזור, לסייע ולתרום לחברה. מומלץ להתייעץ עם עו"ד טרם הקמת החברה על מנת לבחור את המסלול הנכון ביותר עבורך.