החל מה – 1 למרץ 2022, נכנסו לתוקף תקנות ממשלתיות אשר הפכו את הבנייה הירוקה מוולונטרית למחייבת.
במאמר זה אסקור את החוק הקיים וכיצד ענף הבנייה נערך לכניסתן של תקנות הבנייה הירוקה אשר יבטיחו לכולנו עתיד טוב יותר.
משרד עו"ד יאיר רוזנר עוסק בליווי של מוכרים וקונים בעסקאות מקרקעין, בנייה והתחדשות עירונית (תמ"א 38 או פינוי-בינוי) בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו לזהות מוקשים בזמן אמת, לייצג את האינטרסים שלך בעסקה ולהציע פתרונות מחוץ לקופסא לשלל בעיות שעלולות לצוץ בדרך. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3927887 ונשמח לעמוד לרשותך.
כיצד ענף הבנייה נערך לכניסתן של תקנות הבנייה הירוקה?
כאמור, על פי תקנות הבנייה הירוקה שנכנסו לתוקף ב – 1 במרץ 2022, הבנייה הירוקה הפכה מוולונטרית למחייבת. על מנת להעניק לשוק הנדל"ן (הקבלנים והיזמים) אפשרות להטמיע את הדרישות בבניה ירוקה, התקנות יופעלו בצורה הדרגתית ב – 2 פעימות :
- הפעימה הראשונה – החל מה– 1 במרץ 2022 בנייה של רבי קומות למגורים, בנייה מסחרית בהיקף של 5,000 מ"ר ומעלה או בנייה ציבורית בהיקף של 1,000 מ"ר ומעלה יחויבו להיבנות על פי עקרונות הבנייה הירוקה.
- הפעימה השנייה – החל מספטמבר 2023, כל בנייה רוויה למגורים (6 דירות ומעלה) או בנייה מסחרית בהיקף של 1,000 מ"ר ומעלה ידרשו להטמיע את דרישות הבנייה הירוקה.
עד היום, מבנים אשר עמדו בתקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281) נחשבו ליוקרתיים, אך מטרתו של המחוקק היא לאמץ את הבנייה הירוקה ולהפוך אותה לנורמה לבנייה חדשה בישראל.
התקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281 מתייחס ל – 9 תחומים עיקריים כמו: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות ורווחה, פסולת, תחבורה, ניהול וחדשנות. אימוץ עקרונות הבנייה הירוקה יאפשרו למדינת ישראל להיערך בצורה טובה יותר למשבר האקלים ובמקביל לצמצם את הפגיעה בסביבה למינימום האפשרי.
כיצד ענף הבנייה נערך לכניסתן של תקנות הבנייה הירוקה?
יזמים וחברות קבלניות אשר מעוניינות לפעול בשוק הנדל"ן נדרשים להכיר, לתכנן ולפעול בצורה אקטיבית להגשמת החזון הירוק של ישראל – יזמים וחברות קבלניות אשר לא יכירו את התקנות החדשות, לא יוכלו לקבל היתרי בנייה ותעודת גמר בסיום הפרויקט.
על פי החוק הקיים, ניתנה ליזמים וחברות קבלניות תקופת הסתגלות ארוכה בת שנה וחצי לצבור ידע, ניסיון וכוח אדם מיומן. יזמים וחברות קבלניות אשר לא מספיק מיומנים בנושא, יכולים לשכור את שירותיהם של מומחים חיצוניים אשר יוכלו להבטיח כי הם עומדים בדרישות התקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281.
לסיכום, אימוץ התקן הישראלי לבנייה ירוקה 5281 היא בשורה חיובית אשר תצמצם את הפגיעה הסביבתית למינימום האפשרי ותאפשר לכולנו להתמודד בצורה טובה יותר עם משבר האקלים אשר צפוי להחריף בשנים הקרובות.