על פי החוק הישראלי, רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים מעניק אסמכתא רשמית לבעלות על הדירה, מאפשר זיהוי ייחודי של כל אחת מהדירות וכן שיוך השטחים המשותפים לכל בעל דירה בבניין.
לעיתים קרובות, בעלי דירות אשר לא עברו הליך רישום בית משותף תקין סובלים מקשיים במכירת הדירה, קבלת משכנתא ואף מפיחות ערך הדירה.
משרד עו"ד יאיר רוזנר הוא בעל ניסיון רב שנים בניהול הליכי רישום מורכבים של בתים משותפים בחיפה והקריות. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני על רישום בית משותף, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3927887 ונשמח לעמוד לרשותך!
מתי נדרש לעבור הליך של רישום בית משותף?
המשמעות של רישום בית משותף הוא חלוקת השטח הכולל לתתי חלקות (פרצלציה) כך שכל אחד יוכל לזהות את שטח הדירה שלו ושל כל אחד מבעלי הדירות האחרים בבניין.
לרוב, הליך רישום בית משותף מתבצע במקרים הבאים:
- בניינים ישנים – לעיתים ניתן למצוא בניינים ישנים אשר בעלי הדירות רשומים כולם בנסח הטאבו מבלי לבצע חלוקה נכונה של השטחים הפרטיים והמשותפים (מושע). במצב זה, כל בעלי הדירות בבניין הם בעלים של כל הנכס והחלוקה לא באה לידי ביטוי ברישום הטאבו של הבית המשותף. לעיתים קרובות, בעלי דירות אשר נמצאים במצב זה מתקשים למכור את הדירה ולקבל משכנתא מהבנק.
- בניינים הרשומים על שם חברה קבלנית או חברה בע"מ – בניינים חדשים/ישנים בהם החברה הקבלנית שהתחייבה לבצע את הרישום לא ביצע אותו.
- תוספות בנייה – כל תוספת בנייה אשר בוצעה בבניין המשותף, דורשת עדכון באמצעות תשריט מעודכן.
- טעויות ברישום הקיים – לעיתים ניתן למצוא טעויות ברישום הבית המשותף הקיים. במקרים אלה, ניתן לבטל או לתקן את הרישום הקיים על ידי הגשת בקשה חדשה ללשכת רישום המקרקעין (טאבו).
כיצד מתבצע הליך רישום בית משותף?
הליך רישום בית משותף מתבצע מול לשכת המפקח על רישום הבתים המשותפים ודורש ניסיון, הקפדה על הנחיות המפקח והתנהלות מול הרשויות הרלוונטיות. לכן, מומלץ בחום לבחור בעורך דין מקרקעין בלבד אשר ייצג אותך מול הגופים הרלוונטיים ולא בעורך דין שמתמחה בדיני משפחה, דיני עבודה או דין אזרחי ומעניק שירותים משפטיים במקרקעין ונדל"ן "על הדרך".
כל בקשה לרישום בית בפנקס הבתים המשותפים צריכה לכלול את המסמכים הבאים:
- טופס בקשה – טופס בקשה לרישום בית משותף אשר כולל את פרטי הנכס, בעלי הדירות, נציגות זמנית (ועד בית) וייפוי כוח לעורך דין המייצג.
- נסח טאבו – נסח טאבו עדכני ומאומת מלשכת רישום המקרקעין.
- תשריט – תשריט בניין עדכני אשר נערך על ידי מהנדס, מודד או אדריכל מוסמך ואושר על ידי הועדה המקומית לתכנון ובנייה. התשריט כולל פרטים מדוייקים על כל חלקה, השטחים המשותפים וכל דירה בבניין.
- נציגות ועד בית – נציגות זמנית לועד בית אשר מוסכמת על ידי בעלי הדירות בבניין.
- תקנון ועד בית – תקנות ועד בית אשר מסדיר את ענייני ועד הבית, תחזוקת הבניין והתשלומים השוטפים לועד הבית.
- תשלום אגרה – אישור על תשלום אגרת בקשה ואגרת רישום בית משותף.
- צו רישום – צו רישום מוכן לחתימת המפקח אשר כולל את מספר הדירות, גוש וחלקה, השטח של כל דירה וכדומה.
לסיכום, רישום בית משותף מסדיר את הזכויות של כל אחד מהבעלים בבניין, מעניק ודאות ומונע חילוקי דעות מול כלל הדיירים. כמו כן, רישום בית משותף (פרצלציה) מעלה את שיווי הנכס ומקל על קבלת משכנתא בבנק.
משרדינו עוסק בליווי עסקאות מקרקעין, רישום בתים משותפים ונדל"ן כבר שנים רבות בחיפה והקריות. אנו מזמינים אותך ליצור עימנו קשר ב – 072-3927887 ולקבל שירות משפטי ראשוני שיעניק לך שקט נפשי מהדקה הראשונה!